Aardrijkskunde

/
Toont 1 tot 20 (van 791 produkten)
 • 'Hoorn in oude ansichten deel 1' / J.van der Gulik

  'Hoorn in oude ansichten deel 1' / J.van der Gulik

   Voor vele oud-Hoomsen zuilen deze plaatjes herinneringen oproepen aan de tijd dat Hoorn nog een stad was met inwoners die elkaar kenden, met dominerende figuren in het bedrijfsleven en vele anderen. We denken ook aan latere figuren, onder anderen Jan Verus, de orgelman, die met zijn paard en orgel vreugde bracht in de straten. Achter op het orgel was een zitplaats voor de jeugd en onbezorgd kon men erop en eraf springen; er was nauwelijks gevaar op de straat. 

 • 'n Bakkie troost voor het volk./ R. van Tulder

  'n Bakkie troost voor het volk./ R. van Tulder

   13/11/18. Fotoboek over het leven in Amsterdam in de jaren tien van deze eeuw. De uitgave is een onderdeel van de decennium-serie waarin de jaren twintig tot en met zestig reeds verschenen. De serie is mooi uitgegeven met paginagrote foto's op dik wit papier. De illustraties tonen oude stadsgezichten die een beeld geven van Amsterdam in die jaren. In de eerste delen van de serie waren het vooral amateurfoto's die door Amsterdammers waren ingezonden en van commentaar voorzien. Deze fascinerende formule is meer en meer verlaten waardoor het Gemeentearchief Amsterdam nu de grootste leverancier van illustraties is geworden. De inhoud en de fotokeuze worden daarmee dus ook niet meer door de inzendingen bepaald. Waar bijvoorbeeld de foto's over het aardappeloproer en de Belgische vluchtelingen nog iets van de tijdgeest laten zien, zijn de meeste illustraties vooral mooie 'kiekjes' van Amsterdam.

 • 's-Gravenhage 1935 - 1945.H./ van Gelder

  's-Gravenhage 1935 - 1945.H./ van Gelder

   Gelder, Hendrik Enno van, archivaris en museumdirecteur (Amsterdam 16-2-1876 - 's-Gravenhage 24-6-1960). Zoon van Jan Gerrit van Gelder, eigenaar van een houtwerf, en Jeannette Agnes Beets (dochter van de schrijver Nicolaas Beets). Gehuwd sinds 22-5-1902 met Johanna Helena Scalongne. Uit dit huwelijk werden 4 zoons geboren.

 • 't Oge / H. Schoorl

  't Oge / H. Schoorl

  Hitsorische Vereniging Holland Het waddeneiland Callensoog onder het bewind van de heren Brederode en hun erfgenamen, de graven van Holstein-Schaumburg, tot de verkoop aan vier Hollandse heren, ca. 1250-1614.

 • 't Rooie Dorp / W.F. Jeeninga.

  't Rooie Dorp / W.F. Jeeninga.

   t Rooie Dorp is het eerste complex van arbeidswoningen dat na de inwerkingtreding van de Woningwet van 1902 in Hoorn werd gebouwd. De nu nog aanwezige 28 woningen vormen de twee hofjes aan de Venenlaan. Ze hebben sinds de bouw in 1909 een roerige geschiedenis gekend, met als climax de overgang van het complex naar de Stichting Stadsherstel, die de hofjes in 1992 liet restaureren. Naast de bouwgeschiedenis van het complex wordt ook aandacht besteed aan de bewoners van de woningen. Het ontstaan van Woningbouwvereniging 'Arbeidersbelang' wordt belicht tegen de achtergrond van de woningtoestand in Hoorn rond de eeuwwisseling. Het boek behandelt het architectonisch klimaat in Nederland in de tijd dat de woningen werden gebouwd en besteedt aandacht aan de van oorsprong Hoornse architect van het complex M.J.E. Lippits.

 • 100 jaar Koster./ J. C. W. Broersen

  100 jaar Koster./ J. C. W. Broersen

   6/2/18. Gedenkboek, uitgegeven bij het 100-jarig bestaan van de modewinkel Köster in Alkmaar.

 • 100 jaar wonen. Een reis door de tijd. / H. Rijswijk

  100 jaar wonen. Een reis door de tijd. / H. Rijswijk

   De sociale volkshuisvesting heeft sinds de oprichting op 14 november 1905 van De woningvereeniging Arbeidsbelang de ontwikkeling van Hoorn deels bepaald.

 • 1000 zilvers van Schier / J. de vries

  1000 zilvers van Schier / J. de vries

   27/11/16.Dit boek beschrijft de 1000 terugmeldingen van de zilvermeeuwen van de in 1980 op Schiermonnikoog geringde vogels en informatie over hun vondsten. Het boek bevat een voorwoord, een inleiding, de beschrijving van tien jaar terugmeldingen, een nawoord met stellingen, een toelichting op de terminologie, een literatuuroverzicht en als laatste een dankwoord. Het boek is van een kleurige harde omslag voorzien, gedrukt op mooi vlak glanzend papier in een overwegend wat klein lettertype, voorzien van enkele niet altijd even beste kleurenfoto's en zwart-wit tekeningen. De lay-out en de bladindeling komen soms wat slordig en onoverzichtelijk over. Veel kritiek op de stijl van de inhoud, van de hak-op-de-tak, niet immer wetenschappelijk. De lezerskring zal klein zijn!(Biblion recensie, M. v.d. Kerkhof.)

 • 1001 natuurwonderen / M. Bright

  1001 natuurwonderen / M. Bright

   17/5/17. In het voetspoor van 's werelds grootste ontdekkingsreizigers voert 1001 natuurwonderen u over de hele aardbol, langs dorre woestijnen, bevroren ijsvlakten, groene weiden, lege steppen, hoge bergtoppen en diepe oceanen. Dit is de ultieme gids over de wonderen der natuur ontstaan gedurende miljoen jaren onstuimige geschiedenis van onze aarde.

 • 100X Aan De Wandel. / J. Roodnat

  100X Aan De Wandel. / J. Roodnat

   Met een voorwoord van Arnon Grunberg Joyce Roodnat, journaliste van NRC Handelsblad, doet elke zaterdag verslag van haar wandeltochten. Ze wandelt met 'man' en soms met 'dochter' of 'vriendin', 'de legendarische Anita', langs bestaande wandelroutes kriskras door Nederland. Maar ook, tijdens vakanties, in de Ligurische Alpen in Italië, Avalon te Newfoundland, het Zwarte Woud in Duitsland en verschillende plekken in België en Frankrijk. Zoals de vaste aanhef van haar rubriek luidt: 'Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld.' Op deze manier is een voor Nederland unieke verzameling van wandelimpressies ontstaan, nu gebundeld in 100 x Aan de wandel. Anders dan de gebruikelijke wandelartikelen, waarin meestal uitvoerig wordt stilgestaan bij routebeschrijvingen en historische weetjes langs het pad, schrijft Joyce Roodnat haar frisse en kritische wandelimpressies met vaart. Saaie stukken in routes duidt ze steevast aan met de term 'wandelcorvee'. Uit de vele reacties die ze krijgt, blijkt dat veel lezers zich herkennen in haar lyrische landschapsbeschrijvingen, wandelervaringen en -emoties.

 • 12 nostalgische proviciekaarten uit de jaren 1950

  12 nostalgische proviciekaarten uit de jaren 1950

   W.Bakker en H. Rusch, twee ‘klassieke’ onderwijzers, ontwikkelden in de eerste helft van de vorige eeuw een nieuwe methode voor het Nederlandse aardrijkskunde onderwijs. Schoolwand-kaarten vormden een essentieel element van deze methode.Eerst werden kaarten ontworpen van Nederland en de provincies, later volgden kaarten voor andere landen van Europa, de werelddelen en bijvoorbeeld Indonesië.

 • 125 jaar Kamer / J. J. Schilstra

  125 jaar Kamer / J. J. Schilstra

   3/11/17. Zwart/wit illustraties.

 • 150 jaar gereformeerd in Medemblik / A. M. Zijverden-Poortman

  150 jaar gereformeerd in Medemblik / A. M. Zijverden-Poortman

   8/11/17. Medemblik mag dan een kleine havenstad zijn, het is wel de oudste stad van West-Friesland en het staat bol van de historische bezienswaardigheden.

 • 1572; een opstand in Enkhuizen./ K. Koeman.

  1572; een opstand in Enkhuizen./ K. Koeman.

   7/5/18.Enkhuizen was één van de eerste Hollandse steden die zich op 21 mei schaarde achter Willem van Oranje. Jaarlijks wordt herdacht/gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 – zonder bloedvergieten – heeft bevrijd van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje.

 • 1629-1979 De Heerhugowaard 350 jaar droog / J. Tamis

  1629-1979 De Heerhugowaard 350 jaar droog / J. Tamis

   Feestgids voor de jubileumweek van 8 t/m 16 september 1979.

 • 2001. Strerrengids / M. Drummen & J. Meeus

  2001. Strerrengids / M. Drummen & J. Meeus

   10/6/17. De bekende gids van de Nederlandse vereniging van weer- en sterrenkunde en haar Belgische zustervereniging, met een aantal sterrenkaarten, uitvoerige gegevens over planeetstanden, eclipsen, opposities en conjuncties, en tal van andere gegevens die onmisbaar zijn voor iedereen die zich met astronomie bezighoudt.(Biblion recensie, Redactie)

 • 40 jaar bijzonder / B. Van Uchelen

  40 jaar bijzonder / B. Van Uchelen

  7/6/17. Deze jubileumuitgave is een feest van herkenning voor iedereen die op een Volendamse school heeft gezeten.

 • 40 jaar het ST. Nicolaas lyceum. / Pater H. Van Beurden o.a.

  40 jaar het ST. Nicolaas lyceum. / Pater H. Van Beurden o.a.

   12/3/18. Het Sint-Nicolaaslyceum (SNL) is een katholieke middelbare school aan de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid, voor leerlingen die het havo-, atheneum- of gymnasiumniveau volgen.

 • 4000 mensen en een koeiekop. / E. Lenderink-Talsma

  4000 mensen en een koeiekop. / E. Lenderink-Talsma

  Nuchter geschreven verslag van de belevenissen van een groot gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Schrijfster, ije van 8 kinderen, leefde van haar 15e tot haar 18e in verschillende Japanse kampen. Vooral het nutteloze gezeul met groepen gevangenen van de ene plaats naar de andere en soms weer terug naar een plek waar ze al eerder waren, komt goed tot uiting. Ze vertelt er wat afstandelijk over. Pas in het laatste hoofdstuk, over de terugkeer in Friesland en de liefdeloze manier waarop haar gereformeerde ouders door hun geloofsgenoten werden opgevangen, laat ze duidelijk blijken hoe haar dat geraakt heeft. De titel slaat op een extraatje waarop de Japanners het kamp een keer tracteerden. Al met al een wat emotieloos verhaal. In dit herdenkingsjaar zullen er zeker meer titels verschijnen, waarbij dit geen slecht voorbeeld is, maar ook geen uitschieter. Met enkele zwart-witillustraties.(Biblion recensie, C. Grader.) 

 • 560 Foto's.Wageningen toen en nu. / A. Canters

  560 Foto's.Wageningen toen en nu. / A. Canters

   In het fotoboek is te zien hoe veel bekende plaatsen in Wageningen door de jaren heen veranderd zijn. 'Het zal voor vele mensen mooie herinneringen oproepen als ze deze beelden weer eens zien', aldus de heer Canters.

/
Toont 1 tot 20 (van 791 produkten)