Literatuur

/
Toont 1 tot 20 (van 241 produkten)
 • "praw!!! Der Hemeldonderwede / M. Toonder

  "praw!!! Der Hemeldonderwede / M. Toonder

    Professor, wilt u in het kort uw mening over dit boek geven? Praw! Fijn, dat het bij u zo overkomt. Wat denkt u van de vreemde verschijnselen, die er in beschreven worden, weet u wel? Als wetenschappelijker denk ik eerst wanneer een duchtiger onderzoeking aangevangen geworden is geweest. Heel fijn, professor. U bent dus, net als wij, gegrepen door de onverklaarbare toestanden die hierin overkomen, dacht ik. Wat is uw mening daar dus over? Leest u mijn boeklein 'Der Zijn-fenomeen der niet-exiterende daadzaken in der licht des wetenschapbestands' bid ik u. Ja, beslist, ja. Maar kunt u even kort samenvatten wat u dus van dit boek vindt? Volstandiger wederzin. Heel fijn, professor, héél fijn. Bedankt voor uw warme aanbeveling, weet u wel? Der goede dag.

 • 't Gaat wel`/ Peter van Straaten

  't Gaat wel`/ Peter van Straaten

   5/10/17. Een bundel vol zwart-wit prenten van tekenaar Peter van Straaten, welke eerder 'los' verschenen in Het Parool. Het zijn ontroerende kanttekeningen over tobbers, mislukkelingen, vervelers en gestoorde relaties. Zwartgallig en humoristisch. Rake schetsen over gebeurtenissen in onze tijd. 'Gaat wel' is een waardig vervolg op 'Alles komt goed' (a.i. 83-19-230-1) en 't Is Niks gedaan' (a.i. 85-21-145-1). De lijn van treurigheid wordt sterk doorgetrokken. Heldere tekeningen met een even verhelderend tekstje eronder, waarbij vooral de gestoorde relaties weer aan bod komen. Van Straaten tekende inmiddels bijna 30 boeken vol (Vader & Zoon, Politieke prenten en zg. 'zorgelijke boeken'). Het geheel blijft boeiend voor voornamelijk volwassen lezers met of zonder relatieproblemen. De aanbieding van de gebonden editie volgt z.s.m.(NBD|Biblion recensie, P.J. Nieuwendijk.)

 • 1953. De storm. / R. Launspach

  1953. De storm. / R. Launspach

   24/5/17. In een donkere nacht, in een door God verlaten provincie, tijdens de grootste ramp die naoorlogs Nederland trof, zijn twee zoekende zielen door het noodlot aan elkaar verbonden. Zij is het kind kwijtgeraakt dat ze een maand eerder baarde, hij verloor ooit het kind in zichzelf. Samen ondernemen ze een schijnbaar hopeloze tocht door de zoute modder van het verwoeste Zeeland. Tegen de achtergrond van de watersnoodramp van 1953 vertelt Rik Launchpach een aangrijpend verhaal over de vernietigende kracht van het water en de drijvende kracht van de liefde.

 • 222 Schrijvers. Literaire portretten./ E. & T. Posthuma de Boer

  222 Schrijvers. Literaire portretten./ E. & T. Posthuma de Boer

   4/2/17. Vader en dochter Posthuma de Boer zijn niet alleen beiden fotograaf, en hebben er niet alleen beiden hun levenswerk van gemaakt om schrijvers te fotograferen, maar ze bewegen zich ook nog eens gezamenlijk op eenzelfde specialisme: Nederlandse (Nederlandstalige) schrijvers. Eddy Posthuma de Boer begon er al in 1954 mee, toen hij Bert Schierbeek en Jan Elburg fotografeerde. In deze keuze van 222 schrijvers en dichters zijn ze alfabetisch te werk gegaan, dus ongeacht of Eddy of Tessa de foto heeft gemaakt, Hans Andreus staat voor Robert Anker en Jan de Hartog naast Jaap Harten. Een enkele schrijver staat er twee keer in (Simon Vinkenoog, Harry Mulisch), als vader en dochter beiden een foto hebben gemaakt. Het is een aantrekkelijk overzicht, temeer omdat onder elke foto (alle zwart-wit) een kenmerkend citaat van de geportretteerde auteur staat.Hans Renders

 • 30 C in de schaduw./M. Bril

  30 C in de schaduw./M. Bril

  Dertig graden in de schaduw is een verzameling verhalen waarin Martin Brils favoriete personages centraal staan: gewone mensen die lijden onder dagelijkse besognes als verveling, onbegrip, eenzaamheid en de bedwelmende hitte van een zomerdag. Geen andere schrijver schreef zo mooi over de zomer als Martin Bril. Voor zijn overlijden op 22 april 2009 voltooide hij het manuscript van de in dit boek gebundelde vier korte verhalen: drie zinderende zomerverhalen, en een winterverhaal als toetje.

 • Aan de laatste roker / Peter van Straaten & Henny Vrienten

  Aan de laatste roker / Peter van Straaten & Henny Vrienten

   9/11/18. Aan de laatste roker van Peter van Straaten en Henny Vrienten werpt een geheel ander licht op dit tegenwoordig omstreden onderwerp. Roken inspireerde menig dichter tot de mooiste ontroerendste en meest humoristische poezie. Poeziekenner Vrienten selecteerde voor deze bloemlezing de beste gedichten over roken en rokers. En wie kan de roker beter portretteren dan Van Straaten? Van zijn tekeningen over stiekeme en trotse rokers, blowen en post coitale sigaretten, zou je spontaan zin krijgen om er zelf eentje op te steken.

 • Aanstoot./ Peter van Straaten

  Aanstoot./ Peter van Straaten

   9/11/18. Verzorgde uitgave met broeierige prenten op royaal formaat in zwart-wit door de politieke tekenaar, vooral echter bekend van de Paroolstrip "Vader & Zoon". Gemeenschappelijk hebben de prenten de afbeelding van een expliciet sexuele handeling (heterosexueel, hier geen vader & zoon) buiten de intimiteit waartoe deze meestal beperkt blijft: op een terras onder vertederd toezien van (schoon-)ouders; in een chique restaurant, bij het dessert, alweer onder mild toezien van verdere aanzittenden, etc. De verschillen in tekenstijl maken duidelijk dat de prenten uit een langere periode stammen. Behalve hilarisch zijn de tekeningen ook af en toe wrang: een vaak terugkerende figuur is de toeziende derde, die niet genaaid maar opgenaaid wordt. De titel zal zeker gelden voor een aanzienlijke groep meer behoudende leners.(NBD|Biblion recensie, Tysger Boelens)

 • Ach mallerd / m. Toonder

  Ach mallerd / m. Toonder

   In deze omnibus zijn de Nederlandse letteren zó gevoelig samengebald, dat de tranen me in de ogen sprongen en ik de pen grijp om mijn hart te uiten, wat niet mijn gewoonte is. Een heer slaat zijn roerselen nu eenmaal niet op de grote trom, zodat hij maar al te vaak over het hoofd wordt gezien en over zich heen laat lopen. Maar als hij dan door een tere vrouwenhand in het veld getrokken wordt waar hij uit geslagen is bloeit de zon weer open en komt hij tot een ontplooiing waar men van opkijkt. Dit fel kloppende werk brengt op overtuigende wijze aan het licht, dat de dolle Mina's niet voor niets gestreden hebben. Het zal dan ook een grote steun zijn voor alle heren, die onbegrepen in hun schulp door het leven gaan, aldus de heer O.B.B. te R.

 • Alle romans tot dusver / Kees Ouwens

  Alle romans tot dusver / Kees Ouwens

    Tegelijk met zijn eerste poëziebundel publiceerde Kees Ouwens (Zeist, 1944) een roman. En hoewel hij vooral als dichter van een uniek universum, te bewonderen in 'Alle gedichten tot dusver' uit 2002, faam zou krijgen, bleef hij een minstens zo bijzonder proza schrijven. Het was dan ook voor zijin gehele oeuvre dat Ouwens in 2002 de Constantijn Huygensprijs ontving. In 'Alle romans tot dusver' zijn de vier existentiële prozaboeken verzameld die Ouwens heeft gemaakt. 'Alle romans tot dusver' bevat tevens enige zelfstandig te lezen, niet eerder in boekvorm verschenen verhalen die naar de maatstaven van Ouwens de tijd kunnen doorstaan. 'Alle romans tot dusver' werpt een dam op tegen elke gemakzucht en is een levens pleidooi voor een schrijverschap dat het woordenboek van de wereld omvat.

 • Alle verhalen / W. G. van Maanen

  Alle verhalen / W. G. van Maanen

   11/4/17. Alle verhalen is een uitgave ter ere van het vijftigjarig schrijverschap van Willem G. van Maanen, die in 1953 debuteerde met de roman Droom is 't leven. Sindsdien bouwde hij een hecht oeuvre op van in totaal dertien romans, een novelle, twee toneelstukken en twee verhalenbundels. Deze uitgave bevat ook de verhalen die allen bibliofiel of in tijdschriften het licht zagen. Van Maanen schreef voor deze bundeling acht nieuwe verhalen.

 • Als je begrijpt wat ik bedoel. / M. Toonder

  Als je begrijpt wat ik bedoel. / M. Toonder

   De heer O. B. B. te R. schrijft ons:Hoewel mijn goede vader mij een in varkensleder gebonden bibliotheek naliet heb ik nooit zo de tijd kunnen vinden mij er in te verdiepen. Een heer van mijn stand heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan de verzinsels van anderen, als U begrijpt wat ik bedoel. Toen mijn oog echter getroffen werd door Uw uitgave 'Als je begrijpt wat ik bedoel', heb ik het er onmiddellijk in geslagen, waarna het geboeid werd door de vele diepe gedachten die het er aantrof. Hoe fijnzinnig en vol noblesse zweeft de hoofdfiguur ons na lezing voor de geest! Welk een prachtig voorbeeld strooit hij voor de meer ervaren lezertjes op zijn eenzaam en gevaarvol levenspad! Naast Karl May en Jan Cremer mag dit werk op geen enkele boekenplank ontbreken.

 • Altijd acht gebleven / T. van Buul 0.a

  Altijd acht gebleven / T. van Buul 0.a

   Annie M. G. Schmidt stierf op 21 mei 1995, maar zij zal nog lang een begrip blijven. Haar werk zal haar naam levend houden. Sinds de oorlog heeft ze in allerlei genres en zowel voor kinderen als voor volwassenen duizenden lichtvoetige teksten geschreven, in een continue produktie van hoge kwaliteit. Elk populair medium heeft een beroep op haar gedaan. Eerst de krant (Het Parool), dan de reclame en de tijdschriften (Margriet, Televizier) en ten slotte de radio, de televisie en het theater.  Tien jaar geleden verscheen Kijk. Annie M. G. Schmidt bij de gelijknamige tentoonstelling in het Theaterinstituut, waarin voornamelijk Schmidts werk voor theater en televisie onder de aandacht is gebracht. Altijd acht gebleven. Over de kinderliteratuur van Annie M. G. Schmidt belicht een ander aspect van Schmidt, namelijk dat van schrijven voor kinderen.

 • Anna / A. van der Zijl

  Anna / A. van der Zijl

   10/2/18. Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Maar wie kent haar nu eigenlijk echt? Voor Schmidt kwam de grote roem immers pas laat en wat er over haar leven bekend is, is vooral datgene wat ze er zelf over kwijt wilde.Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de vrouw achter de schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot ’s lands ‘schaduwkoningin’ en het roerige en soms inktzwarte persoonlijke leven achter de roem. Het resultaat is het inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er dankzij haar humor en moed toch in slaagde om alles uit het leven te halen.

 • Antropologie / D. Rhodes

  Antropologie / D. Rhodes

    De verrassende verhalenbundel Antropologie bevat 101 verhalen die bestaan uit precies 101 woorden (net als de volgende zin). Ze hebben de 101 vriendinnen van de hoofdpersoon als onderwerp, die zonder uitzondering uitbundig mooi zijn, die ongelooflijk veel van hem houden, hem verlaten, hem bedriegen, die om verschillende redenen sterven, hem verleiden en bij hem intrekken, dreigen hem in de steek te laten, beloven hem nooit in de steek te laten, hem doen lijden, geen liefde voor hem voelen, hem bijna krankzinnig van geluk maken, kinderen van hem willen, oud met hem willen worden, de lengte van zijn geslachtsdeel publiekelijk bespotten, uit liefde voor hem zelfmoord plegen, hem op mannen wijzen die knapper zijn dan hij, hem verachten en bewonderen.

 • Apenliefde / Theodor Holman

  Apenliefde / Theodor Holman

   4/11/17. De miniatuurwereld die Theodor Holman beschrijft in Apenliefde wordt bevolkt door een viertal volwassenen die in liefde niet voor elkaar onderdoen, maar die er desondanks niet in slagen duurzaam gelukkig te worden. Alleen het vijfde personage blijft overeind: een dochtertje dat,niet gehinderd door goede bedoelingen, moeiteloos de volwassen wereld te kijk zet.

 • Apocalyps / A. Grunberg

  Apocalyps / A. Grunberg

   Het is niet precies te voorspellen wanneer het zich zal openbaren, maar in Apocalyps, een nieuwe bundel verhalen van Arnon Grunberg, voelt het einde voortdurend als nabij. Soms houdt het gevaar zich schuil in de eigen woonkamer, soms in een viskraam. Of iemands wereld nu verwoest dreigt te worden door een familielid, Afghanistan, een priester, geliefde, Bulgaren, een kind, huisdier of collega: niemand is veilig in Grunbergs omineuze universum. Het lucht op, het huilen en de koude tegels. Als hij klaar is, houdt hij zijn hoofd onder de koude kraan. Hij doet de koelkast open en kijkt naar het restant van de taart. De stilte is hier anders dan daar. Een auto in de verte. Er zoemt iets. Hij doet de koelkast weer dicht. Zonder licht te maken sluipt hij als een kat door zijn woonkamer, alsof daar iets te vinden is wat hij nog nooit heeft gezien.

 • Arbeidsvitaminen / M. Bril & D. van Weelden

  Arbeidsvitaminen / M. Bril & D. van Weelden

   20/12/16.De ondertitel van deze verzameling teksten betreft de ordening van de teksten. Onder deze drie letters hebben de debuterende auteurs hun teksten bijeengebracht, die uitmunten door een spits en trefzeker taalgebruik, afgestemd op de inhoud ervan, waarmee veel herkenbare zaken op een ironische, nooit bijtende, manier op de korrel worden genomen; heilige en minder heilige huisjes op elk gebied. Nooit abstract, maar geschreven vanuit of over bestaande en imaginaire personages, in alle mogelijke vormen. De manier waarop zij een ander licht werpen op het menselijk handelen en bedrijf roept een sterke behoefte op naar méér. En het alfabet biedt nog mogelijkheden te over. Eenmalige goedkope pocketeditie.(Biblion recensie, Redactie..)

 • Articles de Paris & Vliegen vangen / S. Carmiggelt

  Articles de Paris & Vliegen vangen / S. Carmiggelt

   12/5/17. De bundel Articles de Paris (1955) kreeg als ondertitel 'Notities van twee slenteraars'. Het vormt de neerslag van de geïllustreerde verhaaltjes over Parijs die Carmiggelt samen met tekenaar Leo Dicke in Het Parool publiceerde.De bundel Vliegen vangen verscheen eveneens voor het eerst in 1955 en is een selectie van 'stukkies' die in al hun thematische gevarieerdheid opnieuw het typische observatievermogen van de stilist Carmiggelt aantonen.

 • Asbesteming / A. F. Th.van der Heijden

  Asbesteming / A. F. Th.van der Heijden

   Twee keer eerder schreef A. F. Th. van der Heijden een requiem-in-proza: De sandwich (1986) voor twee gestorven jeugdliefdes, en dat meer langs de omweg van de fictie, Weerborstels (Boekenweekgeschenk 1992) voor een verongelukte neef.Het derde, Asbestemming, wijdde hij aan zijn op 15 juni 1993 overleden vader. De titel is ontleend aan een formulier waarop de nabestaanden geacht worden in te vullen wat er met de as van de gecremeerde dode dient te gebeuren: bijzetting in urnengalerij of nis verstrooiing boven de Noordzee, per schip dan wel per vliegtuig etc. Van der Heijden lijkt het op zich te hebben genomen zijn vaders as een bijzondere bestemming te geven met dit tegelijk ontluisterende en poëtische verslag van een leven en een sterven. Het boek kan zich zeer wel meten met een op muziek gezet requiem, verdriet, aanvaarding, woede, gelatenheid, onbegrip, vertroosting, opstandigheid wisselen elkaar contrastrijk en met veel tempoverandering af.Een citaat uit het motto, ontleend aan Richard Holmes: 'De zoon, hoe grof hij ook was, wilde zijn vader niet slaan, maar gaf de heer die aan de andere kant van hem zat, een klap en zei: "Sla hem de tafel rond, dan komt hij aanstonds bij mijn vader aan.'Zo gaat het ook in Asbestemming. de klap is onderweg, maar tussen de geheven hand van de zoon en de door de vader uiteindelijk te ontvangen oorvijg bevinden zich vele stadia, die een eerbied ,ondanks allesm verraden. Men zou ook kunnen zeggen: de muilpeer wordt schier eindeloos herhaald en gespiegeld, dat wil zeggen, geanalyseerd, eer hij alsnog doel treft, maar is daarmee dezelfde muilpeer niet meer. Zo mondt dit requiem uit in een apotheose even wreed als teder, een 'onthulling' die de schrijver zich een boek lang met pijnlijke zelfoverreding, ja met geweld lijkt te hebben moeten afdwingen.

 • Avenue / Cees Nooteboom

  Avenue / Cees Nooteboom

   18/2/18. Cees Nooteboombracht als literair redacteur van Avenue gedurende vijftien jaar het mooiste uit de wereldpoëzie bij elkaar. Hij introduceerde vaak nog onbekende dichters en hun werk. Dankzij zijn reiszucht en nooit aflatende nieuwsgierigheid naar nog niet ontdekte dichters, internationale stromingen en nieuwe invloeden wist Nooteboom steeds weer buitenlandse dichters te publiceren die bepalend zijn gebleken voor de literatuur van de twintigste eeuw. Deze indrukwekkende verzameling poëzie toont het belang van Nootebooms redacteurschap voor de literatuur van die tijd.

/
Toont 1 tot 20 (van 241 produkten)