De hinderlaag bij Sindoeradja. / H. Gerritsen

De hinderlaag bij Sindoeradja. / H. Gerritsen
De hinderlaag bij Sindoeradja. / H. Gerritsen
€8,00 incl. tax
In voorraad
1 stuks
Qty:   

De hinderlaag bij Sindoeradja. Militaire acties op Java, 1948-1950.Hollandia.1987. Isbn:9060455797

 11/4/18. In 1944 - in bezet Nederland - is Hans Gerritsen een schooljongen van zestien jaar. Hij maakt als zoveel anderen kennis met de uitwassen van de Tweede Wereldoorlog. De middelbare scholier ziet hoe Kotella Russische gevangenen in kamp Amersfoort afbeult, hoort hoe een klasgenoot standrechtelijk wordt doodgeschoten, en speelt zelfs een gevangene, die aan zijn Duitse bewakerswil ontvluchten, zijn fiets toe.
Hij is een avontuurlijke en sportieve jongen, behept met een flinke dosis Fernweh, een wat romantische hang naar de verre landen achter de horizon.
Na de HBS moet hij in dienst, wordt officier en vertrekt in 1947 naar Indië om het land te bevrijden van 'Jappenknechten en extremisten'. Hij maakt de tweede politionele actie mee en moet naderhand met zijn eenheid felle gevechten leveren met de elitetroepen van de Indonesische Siliwangi-divisie. Hans Gerritsen wordt nog jaren later achtervolgd door de vraag 'waarom is het allemaal nodig geweest', en besluit zijn geschiedenis op te schrijven. Het is een nuchter en vooral goudeerlijk verslag geworden van hoe een gewone Hollandse jongen - die het avontuur overzee wel aantrok - betrokken raakt bij een meedogenloze en 'vuile' oorlog.

Er geen zijn recensies voor dit product


SCHRIJF RECENCIES

Klik hier om in te loggen in uw profiel om een recensie te schrijven.