De geschiedenis van de stoomtram / Tiel-Buren-Culemborg

De geschiedenis van de stoomtram / Tiel-Buren-Culemborg
De geschiedenis van de stoomtram / Tiel-Buren-Culemborg
€12,50 incl. tax
In voorraad
1 stuks
Qty:   

De Geschiedenis Van De Stoomtram. Tiel, Buren, Culemborg.

 De Stoomtram Tiel - Buren - Culemborg (TBC) werd opgericht te Buren op 5 januari 1903. De tramlijn van de TBC liep van het station Tiel via Drumpt, Kerk Avezaath, Erichem, Buren, Asch, Zoelmond en Beusichem naar station Culemborg. De tramlijn had een spoorwijdte van 1067 mm (Kaapspoor). De tram werd met veel feestelijkheden ingewijd op 17 november 1906.
De TBC bestelde in oktober 1905 vier vierkante stoomtramlocomotieven, waarvan er veel in Nederland rondreden; ze werden vaak "Stoofjes" genoemd en waren gebouwd door de Machinefabriek Breda. Er waren verder ook nog rijtuigen voor passagiers, goederenwagens, open wagons waarin ook vee kon worden vervoerd en ook dichte wagons voor gewone goederen, bagage of fietsen. Vanuit de remise te Buren vertrokken iedere ochtend trams naar Tiel en Culemborg.
Door faillissement reed op 2 maart 1918 de laatste tram van Tiel naar Culemborg, maar de bevolking van de Betuwe gaf niet op en probeerde de tram te redden. Er is zelfs een verzoek bij de Tweede Kamer geweest voor subsidie maar zelfs met veel moeite van de minister van waterstaat kon de tram niet gered worden. In juli 1918 werd medegedeeld dat de straten weer naar hun oude staat gebracht zouden worden, wat het definitieve einde van de stoomtram inhield.

Er geen zijn recensies voor dit product


SCHRIJF RECENCIES

Klik hier om in te loggen in uw profiel om een recensie te schrijven.