Waargebeurde verhalen

/
Toont 1 tot 20 (van 83 produkten)
 • Achter de schermen bij Peter R. de Vries / K. van der Spek

  Achter de schermen bij Peter R. de Vries / K. van der Spek

   Achtergronden van het televisieprogramma rond de Nederlandse misdaadjournalist.

 • Als Heer En Meester / G. ten Haaft

  Als Heer En Meester / G. ten Haaft

    In het voorjaar van 1996 arresteerde de politie twee Haagse verplegers André du M. en John H., op verdenking van moord op een bewoner van een keurige Haagse service-flat, de schatrijke mevrouw Anna Aurelia Sloos-Fischer. In het daaropvolgende onderzoek kwamen tot verbazing van de politie veel meer misdrijven aan het licht: tientallen diefstallen en meer dan twintig mogelijke moorden op bejaarden. Uiteindelijk veroordeelde de Haagse rechtbank beide verplegers tot respectievelijk levenslang en acht jaar gevangenisstraf, omdat zij 'als heer en meester'hadden beschikt over de eigendommen en het leven van oude en zieke mensen. Aan de hand van een zorgvuldige reconstructie van de geruchtmakende zaak analyseert Gonny ten Haaft in Als heer en meester de verschillende dilemma's die de zorg voor ouderen in onze tijd met zich meebrengt.

 • Bekentenissen uit de Bunker / P. Elberse

  Bekentenissen uit de Bunker / P. Elberse

  De Bunker is de bijnaam van de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar alle grote processen plaatsvinden die een zeker veiligheidsrisico met zich meebrengen. Het gebouw werd in 1997 als rechtbank in gebruik genomen en vanaf het allereerste proces tegen 'de Hakkelaar' was Peter Elberse, ervaren misdaadverslaggever van het ANP, hierbij aanwezig. Hij volgt en verslaat alle processen in de Bunker, waaronder de bekende zaken tegen Mohammed B., de Hell's Angels, de Hofstadgroep en recentelijk Willem Holleeder.In Bekentenissen uit de Bunker schotelt Elberse de lezer geen feitelijke verslagen van deze zaken voor, maar belicht hij op anekdotische wijze de aspecten ervan die de televisiekijker en krantenlezer ontgaan. Hij 'bekent' hoezeer hij geïntimideerd was door het gedrag van de Angels, hoe hij Holleeder probeert te doorgronden en tracht de publieke fascinatie voor diens persoon te begrijpen, en hij beschrijft hoe hij veronderstelt dat Mohammed B. zich moet hebben gevoeld in een rechtbank die hij niet erkent.De impressies van Elberse laten de menselijke kant van de Bunker zien, geïllustreerd met unieke en rake observaties van rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk, die bekent is van zijn werk voor AD en Panorama.

 • De 147 personen die ik ben / L. Bijnsdorp

  De 147 personen die ik ben / L. Bijnsdorp

  Liz Bijnsdorp lijdt aan 'meervoudige persoonlijkheids stoornis' (MPS), een ziekte waarbij iemand zich onder invloed van zeer traumatische ervaringen zoals incest opsplitst in meerdere persoonlijkheden. Iemand die aan MPS lijdt, bestaat dus uit veel personen ('alters' genoemd), die allen een eigen naam hebben en die bovendien vaak geen weet hebben van elkaar (amnesie). Hij of zij kan van het ene moment op het andere van persoonlijkheid wisselen, wat door de omgeving meestal niet wordt begrepen. Dat deze stoornis het leven van de betrokkene, maar ook dat van zijn of haar omgeving dramatisch beïnvloedt, zal duidelijk zijn. Liz Bijnsdorp beschrijft in dit boek zeer directe wijze hoe zij met de vele personen in haarzelf leeft. De traumatische ervaringen uit haar jeugd, de relatie met haar echtgenoot, de omgang en de zorg voor haar gezin van negen kinderen, de gang langs de vele therapeuten en artsen, en haar uiteindelijke streven naar genezing (of correcter: een harmonisch samenleven van de verschillende personen in haarzelf) over dit alles vertelt zij in een ongewoon openhartig en aangrijpend relaas. Liz Bijnsdorp schreef De 147 personen die ik ben om de ervaringswereld van een MPS'er beleefbaar te maken. Wie het boek leest, zal voortaan de werkelijkheid met andere ogen zien.

 • De jongen die tien concentratiekampen overleefde / A. Gratz

  De jongen die tien concentratiekampen overleefde / A. Gratz

   21/3/17. Geschikt voor zowel jongere als volwassen lezers Voor liefhebbers van 'Haar naam was Sarah' en 'De jongen in de gestreepte pyjama' De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi's de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek, of volgens de tatoeage op zijn arm PRISONER B-3087, de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. Maar waar je je als lezer misschien nog wel het meest over verbaast is de kracht van een jongen om te overleven.

 • De kleine moeder van Bergen-Belsen / H. Verolme

  De kleine moeder van Bergen-Belsen / H. Verolme

   30/1/18. Autobiografisch relaas van een joodse vrouw dia als jong meisje het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde.

 • De Kolonie. / J. tayman

  De Kolonie. / J. tayman

   1/12/16. Ruim 100 jaar lang, vanaf 1866, verbanden de Hawaïaanse en Amerikaanse overheden bijna negenduizend mensen naar een afgelegen en ontoegankelijk schiereiland op het Hawaïaanse eiland Molokai, de grootste leprakolonie ter wereld. Ze veronderstelden dat dit de enige manier was om de ziekte onder controle te houden. De kolonie vertelt het dramatische verhaal van de bannelingen die op dit onherbergzame eiland streden om te overleven. 'De sobere, ingetogen manier waarop Tayman over de onmenselijke omstandigheden vertelt, is magistraal. Hij fluistert, jij huilt... Zijn verhaal sleurt de lezer voorbij de oppervlakkige, medische gruwelen van lepra naar de schrijnende menselijke tragedie daarachter.' - The New York Times

 • De maagd Marino / Y. Petry

  De maagd Marino / Y. Petry

   Een man ketent een andere man vast aan de muur van zijn huiskamer, amputeert zijn penis, snijdt hem vervolgens de keel door en bewaart delen van het lijk in de diepvriezer om er in de weken die volgen van te eten. Wat dit waar gebeurde voorval pas echt intrigerend maakt, is dat het slachtoffer zijn behandeling geheel vrijwillig heeft ondergaan. De maagd Marino is geen reconstructie van de feiten, maar een reactie erop. In zijn nieuwe roman maakt Yves Petry het bizarre aannemelijk en het gruwelijke verteerbaar. Met alle literaire verbeelding en middelen waarover hij beschikt, laat hij het slachtoffer postuum aan het woord en zet hij deze duistere folie à deux in een verrassend romantisch licht.

 • De maffia van Turkije / F. Bovenkerk & Y. Yesilgoz

  De maffia van Turkije / F. Bovenkerk & Y. Yesilgoz

    Beschrijving van de georganiseerde misdaad in Turkije, waaraan zowel de Turkse overheid als de politie deelnemen en waarbij ook een deel van de Turken in Nederland en andere West-Europese landen betrokken is.

 • De naakte rechter / M. Husken & H. Lensink

  De naakte rechter / M. Husken & H. Lensink

   20/11/17. Nederlandse rechters worden voor het leven benoemd. Toch overwoog de afgelopen vijf jaar een kwart van hen te stoppen. Hun autoriteit kalft af, de werkdruk neemt toe en in de media wordt de kritiek van politici en veeleisende burgers steeds verder uitvergroot: rechters zijn te soft, te links, ze geven te lage straffen of doen onbegrijpelijke uitspraken. In De naakte rechter spreken magistraten openhartig over hun werk, of het nu gaat om het Wilders-proces of een eenvoudige echtscheiding, de Facebook-moord of de macht van Europa. Ze gaan in op de dagelijkse praktijk, de effecten van de bezuinigingen, de druk van de media, de politieke bemoeizucht en de laatste ontwikkelingen in de rechtspraak, zoals het spreekrecht voor slachtoffers en de steeds hoger wordende straffen.Om de woorden van de rechters te wegen duiken de auteurs ook in de geschiedenis, waarbij ze putten uit eerdere iVrij Nederland/i-enquêtes onder magistraten. Samen met de openhartige interviews geeft dat een uniek beeld van de Nederlandse rechter. ‘We zitten niet in een ivoren toren, maar in een glazen huis.’

 • De Onzichtbare Vijand / H. Kousbroek

  De Onzichtbare Vijand / H. Kousbroek

   In 1989 ontdekt Hepzibah Kousbroek min of meer bij toeval dat ze in de wilde jaren zeventig hepatitis c moet hebben opgelopen. Deze virusziekte geeft vaak nauwelijks lichamelijke klachten en daarom bleef de besmetting bij haar jarenlang onopgemerkt. Maar 'de stille moordenaar', zoals de ziekte ook wel wordt genoemd, had haar wel degelijk in zijn greep, en tien jaar na de diagnose bleek dat ze levercirrose had. Hepzibah Kousbroek, opgegroeid in het rumoerige Parijs van de jaren zestig, ziet in dat ze haar leven op het spel zet als ze op een wondermiddel blijft wachten. De enige beschikbare kuur is in de loop der jaren steeds verder verbeterd, maar de bijwerkingen zijn nog altijd hevig. Toch besluit ze de kans te wagen, en een eerste stap op weg naar genezing te zetten.

 • De ouders van Volendam./ L. Fijen

  De ouders van Volendam./ L. Fijen

   De ouders van Volendam over: de brand die aan veertien kinderen het teven kostte de nacht dat ze wanhopig hun kind zochten de confrontatie met hun overleden zoon of dochter het afscheid dat soms maar tien seconden duurde de pijn van een dichte kist de schuldgevoelens en de eenzaamheid in het rouwproces de impact op de andere kinderen thuis de verschillen in verwerking tussen man en vrouwde vlucht van de vaders in hun werk de tranen bij het graf de troost van de stilte en rust in de natuur de dromen als tekens afkomstig van hun kinderen het verlangen naar hun kind dat elk jaar groter wordtde feestdagen die nooit meer feestelijk zijn.

 • De Paskamermoord / D. Nierop & P. Elberse

  De Paskamermoord / D. Nierop & P. Elberse

   De Zaanse paskamermoord was lang een onopgeloste zaak, die bolstond van de verdachtmakingen, verdenkingen en vooroordelen, zijsporen en dwaalgangen, roddels en intriges, leugens, laster en rancune. Waarom moest Sandra van Raalten sterven? Wie was de man met het zwarte haar? Wat bewoog de Zaanse politie ertoe alle eerdere onderzoeksresultaten van tafel te vegen, om vervolgens de verbeten jacht op Van Zaane te openen? Was was er mis met de bewijsmiddelen? Hoe kon een legioen tegenstrijdigheden tot een veroordeling leiden? Waarom gingen andere mogelijke verdachten vrijuit? De oplossing van de zaak heeft een heel nieuw licht geworpen op het tunneldenken van de politie.

 • De rapen zijn gaar / Henk Spaan

  De rapen zijn gaar / Henk Spaan

   'Dat vind ik altijd zo fijn aan lezen: dat het leven er door anderen wordt gedaan. Wat moet het heerlijk zijn om een huisje in Frankrijk te hebben en wat is het heerlijk dat ik er geen heb.

 • De rode laarsjes / W. Bokma

  De rode laarsjes / W. Bokma

   Over 'oerjaren' en overleven met borstkanker. Als Willy Bokma ontdekt dat ze borstkanker heeft, lijkt haar wereld in te storten. Door middel van verhalen, dagboeknotities, gedichten en brieven tekent ze een jaar lang minutieus op wat er met haar gebeurt.

 • De terroristen jaagster / Anoniem

  De terroristen jaagster / Anoniem

   Een onthullend verhaal van een joodse vrouw uit Irak, die een van de belangrijkste moslimterrorisme-experts ter wereld is. Vermomd als moslimvrouw infiltreerde ze in de VS.

 • De verloren wereld van de familie Berberovic / A. van Cleef

  De verloren wereld van de familie Berberovic / A. van Cleef

   In 1993 ontmoet NRC Handelsblad-redacteur Alfred van Cleef in een Haarlems vluchtelingencentrum de broers Hamdo en Senad Berberovic, twee Bosnische Moslims die de beruchte Servische kampen Keraterm en Omarska hebben overleefd. Zij vertellen hem over hun oudste broer Hilmija, die vrijwillig dienst heeft genomen in het Bosnische leger en van wie al maanden niets is vernomen. Alfred van Cleef raakt in de ban van het lot van de verdwenen derde broer. Waarom nam juist hij, een overtuigd atheïst en pacifist, de wapens op? Van Cleef besluit de levensgeschiedenis van de drie broers Berberovic en hun vrouwen te reconstrueren. De familie komt uit Ljubija, in het noordwesten van Bosnië-Herzegovina. In 1992 wordt de hele streek ´etnisch gezuiverd´. Alle Moslims worden op staande voet ontslagen. In een golf van terreur worden tienduizenden vermoord.

 • De wil om te doden / G. Mooy

  De wil om te doden / G. Mooy

   1990. Burgeroorlog in Liberia. De negenjarige Junior kijkt toe hoe Rebel King met één haal van zijn machete het hoofd van Juniors vader afhakt. De rebellen zijn uitzinnig. Terwijl ze krijsen en springen van opwinding moet Juniors moeder voor hen dansen. In haar handen draagt ze het afgehakte hoofd van haar echtgenoot. Junior wordt meegenomen naar de bush, waar hij zijn eerste wapen in de handen gedrukt krijgt.1996. Burgeroorlog in Sierra Leone. Diep in de bush leidt Junior zijn Zebra Unit van vijftig kindsoldaten door vijandelijke linies. Geroutineerd hakt de nu vijftienjarige Generaal Shed Blood het hoofd van een van zijn gevangenen af. Rustig kauwt hij op het in gin gedrenkte hart terwijl zijn jongens zich tegoed doen aan het vlees en de lever.

 • De zaak Kooistra / J. van Kleef & H.W. Smits

  De zaak Kooistra / J. van Kleef & H.W. Smits

   Sjoerd Kooistra. De grootste horecaverpachter van Nederland. Brein achter ogenschijnlijke succesformules als De Drie Gezusters en De Skihut. Een geschat vermogen van 130 miljoen euro. Een jacht op de Middellandse Zee, een villa in Marbella, een gepantserde Mercedes s-klasse en een imposante zakelijke onroerendgoedportefeuille. In de afgelopen jaren kwamen er barstjes in Kooistra's imperium. In 2009 werden dat scheuren. Er ontstond een venijnig gevecht met bierbrouwers Heineken en Inbev, zijn belangrijkste financiers. Kooistra wachtte de afloop niet af. Op 28 juni 2010 maakte hij op 59-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. De zaak-Kooistra is het verhaal van Sjoerd Kooistra. Hoe kon zijn imperium zo groot worden en waarom stortte het uiteindelijk in? En hoe letterlijk moeten we de uitspraak van Kooistra's advocaat Oscar Hammerstein nemen: 'Heineken heeft hem vermoord.'

 • De zaak Marc Dutroux / H. Knoop

  De zaak Marc Dutroux / H. Knoop

   Zelden bracht een enkele affaire diepere maatschappelijke beroering teweeg dan de zaak-Dutroux. De overweldigende media-aandacht voor het Beest van België maakte een serie uitzonderlijk bizarre gruwelijkheden bij het grote publiek bekend en ontketende een chaos aan beweringen, geruchten en verdachtmakingen.De affaire leidde tot een collectief Belgisch trauma en de voorgenomen hervorming van het gehele justitiële apparaat.Oud-journalist Hans Knoop sprak uitgebreid met jean Lambrecks, de vader van Eefje. Deze gaf hem inzage in het geheime strafdossier van Dutroux en verschafte hem uitgebreide inside-informatie.Met intensieve research verzamelde Knoop een grote hoeveelheid feiten en reconstrueerde hij de gebeurtenissen aan de hand van nog nimmer gepubliceerde documenten. Hij sprak met Belgische politici en opinieleiders die hem hun visies gaven op de maatschappelijke implicaties van de zaak.Verder gaat hij in op de vraag: 'hoe Belgisch is de affaire Dutroux' en kwesties als de ruzie tussen vader Lambrecks en vader Marchal.Het proces zal nog jaren in beslag nemen. Marc Dutroux speelt de vermoorde onschuld, de juridische warboel is nog lang niet opgelost en de efficiëntie van de ambtenarij is niet van de ene op de andere dag verbeterd. Maar ook als Dutroux al lang en breed veroordeeld is, zal deze sinistere episode uit de rechtsgeschiedenis haar invloed blijven doen voelen.

/
Toont 1 tot 20 (van 83 produkten)